Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fajta leírás

 

dsc_0053.jpg

 A Welsh elnevezése Wales-re utal, magas hegyvidékére, amelynek lakói furfangosságukról és bonyolult nyelvezetükről híresek. A Welsh Terriert hazájában Daer-gi-Cymru-nak nevezik. Rendkívül hasonlít a drótszőrű foxterrierre, de ma még talán

kevésbé "túltenyésztett", keményebb, edzettebb annál. Feladata a gazdaságok körüli kártevők, róka, borz, patkány, stb. állatok vadászata. A föld alatti harcban csak magára számíthatott, ravaszságára, keménységére, ügyességére, gyorsaságára, megfélemlíthetetlenségére. Éppen ezért igen önálló, néhányak megfogalmazása szerint keményfejű, akaratos fajta. Képesnek kellett lennie önállóan megtalálni az ellenfelét, kitartóan űzni, hajtani, s ha úgy alakult, akkor a saját kotorékában felülmúlni, legyőzni és a gazda számára terítékre hozni.

Testfelépítése, vérmérséklete 

Marmagasság: 39 cm, Testtömeg: 9–10 kg, Várható élettartam: 14 év

A welsh terrier zömök, közepes méretű kutya. A háta rövid, mellkasa széles. Azokban az országokban ahol ez megengedett, a farkát általában rövidre kurtítják. Egyenes lábain szépen kirajzolódnak az ízületek, mancsai kör alakúak, a macska mancsára emlékeztetők. Mérsékelten hosszú nyaka vaskos és enyhén ívelt. A fej lapos, a stop alig látható. Kis fülei magasan tűzöttek és előrehajlók. A szemek kicsik, nem lehetnek kerekek, tekintetük lelkes. A welsh terrier harapása szabályos ollószerű. Testét merev, drótszerű szőr fedi, amelynek sűrűnek és dúsnak kell lennie; alatta aljszőrzet húzódik. A leggyakoribb és a legnépszerűbb szín a vörösesbarna feketével, illetve a vörösesbarna feketével és szürkével. Lábujjain nem lehet fekete szín és a csánk alatt megjelenő fekete rajzolat vagy fekete szőrszálak kimondottan nem kívánatosak. Szemei sötét színűek.

A welsh terrier éber, figyelmes, bátor, vidám és mozgékony kutya. Egyszerű, kiegyensúlyozott természete van, s általában eléggé magabiztos. Értelmes, gyengéd és terrier létére eléggé engedelmes. Erősen kötődik a gazdájához. Általában nagyon szeret ásni - azok, akiknek gondozott kertjük van, ezt mindenképpen vegyék figyelembe. A welsh terrier általában türelmes a gyermekekkel szemben. Eléggé szívós kutya. Megfelelő szocializáció híján azonban előbukkanhatnak terrierszerű vonásai, főként a macskákkal és egyéb háziállatokkal szemben, amelyeket zsákmánynak fog tekinteni. A jól szocializált welsh terrier ugyanakkor kijön a többi állattal, bár a szabadban így is figyelni kell, hogy ne támadjon rá az útjába kerülő macskákra. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedhet. A kan domináns magatartást tanúsíthat más kanokkal szemben, a szuka e tekintetben szelídebb.

 forrás:Wikipédia